X kwadraat

3 tips voor het maken van een RI&E

Geplaatst op

Elk bedrijf met medewerkers in dienst is verplicht om een RI&E te hebben. RI&E staat voor “Risico Inventarisatie & Evaluatie”. Dit is een document met zeer veel waarde. Het legt namelijk de basis voor goede veiligheid.

In een RI&E worden de aanwezige risico’s in het bedrijf benoemd en beschreven. Ook wordt er vastgelegd wat er wordt gedaan om deze risico’s te beperken én welke maatregelen er worden getroffen als een risico toch waarheid wordt. Het is de bedoeling dat de RI&E regelmatig wordt bijgewerkt om nieuwe of veranderende risico’s op te nemen. Ook wordt er een logboek bijgehouden waarin calamiteiten worden beschreven. Kortom: een RI&E maken is nog niet zo eenvoudig. Lees daarom deze 3 tips voor het maken van een RI&E.

Maak een goede inventarisatie met meerdere personen in het bedrijf

Een goede RI&E begint met een goede inventarisatie. Wat zijn de risico’s in het bedrijf? Zorg ervoor dat je deze volledig in kaart brengt. Om dit te doen, is het belangrijk om meerdere personen uit alle lagen van het bedrijf aan te haken. Van directie en management tot HR en medewerkers in diverse functies. Alleen zo ontstaat er een compleet beeld.

Maak gebruik van een voorbeeld RI&E uit een relevante branche

Wil je zeker weten dat jouw RI&E aan de eisen voldoet? Maak dan gebruik van een voorbeeld RI&E. Kies wel voor een RI&E uit een relevante branche, het liefst dezelfde als die van jou. Verschillende branches en bedrijven kennen nu eenmaal verschillende risico’s.

Laat je RI&E verzorgen door een specialist

Misschien is het verstandig om een RI&E te laten maken. Het is mogelijk dat je het gevoel hebt dat je niet zelf de middelen hebt om een goede RI&E te maken. Dat is helemaal niet erg. Je kunt namelijk hulp inschakelen. De specialisten van ARBO centrum staan voor je klaar om voor jou een RI&E te verzorgen. Samen zorgen wij ervoor dat er een RI&E gemaakt wordt die aan alle eisen voldoet en waarin alle risico’s in het bedrijf zijn opgenomen.

Gerelateerde berichten

Teamcohesie waarborgen bij hybride werken

Hybride werken betekent dat werknemers geen volle dagen meer op het hoofdkantoor spenderen, maar veel vanuit huis werken. Je kunt hybride werken zien...

Lees meer

Over ons

Ontwerpen, bouwen en verbouwen. Je leest er meer over op onze site. Dus check snel de verschillende blogs.

Contactgegevens

Via info @ xkwadraat.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden