X kwadraat

Hoe word je advocaat?

Geplaatst op

Een van de meest populaire studiekeuzes van de afgelopen tijd, is die van recht. Of het nu gaat om civiel recht, bedrijfsrecht, familierecht – er zullen altijd advocaten nodig zijn om de schuld en onschuld van partijen te beargumenteren. Ook zie je dat men nog steeds erg vaak, zowel zakelijk als privé, een advocaat zoekt. In deze blog vertellen we je welke stappen je dient te nemen voor als je advocaat wilt worden.

Toelating

De opleiding tot advocaat volg je aan een universiteit. Dit betekent dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen voordat je je kunt inschrijven en wordt toegelaten tot de opleiding rechtsgeleerdheid. Je dient bijvoorbeeld de volgende diploma’s te hebben behaald:

  • Diploma voorbereidend wetenschappelijk onderwijs;
  • Propedeusediploma van een opleiding van hoger beroepsonderwijs of wetenschappelijk onderwijs;
  • Bachelor- of een masterdiploma van een opleiding van hoger beroepsonderwijs.

Als je deze diploma’s niet allemaal hebt, kun je door middel van een toelatingsexamen colloquium doctum toch nog een kans wagen. Let wel op dat er sprake is van een numerus fixus – ja, bereid je maar voor op veel latijn. Dit is een vast maximum aan studenten wat per jaar wordt toegelaten tot de opleiding.

De studie

De studie is pittig! Het bestaat uit het volgen van vele colleges, uitvoeren van opdrachten, onderzoeken van vraagstukken en de boel beëindigen met een magistrale scriptie. Na 3 jaar heb je je universitaire hbo-diploma. Daarna mag je nog 2 jaartjes door voor je universitaire mastergraad. Heb je dit ook met succes afgerond? Dan mag je de titel Master of Laws (LMM) dragen. Alleen, je bent nu nog geen advocaat!

Beroepsopleiding advocaat

Als je je diploma’s hebt, kun je bij een advocatenkantoor aankloppen. Hopelijk hebben ze een baan voor je als jurist! Als je geluk hebt, hebben ze ook nog een mogelijkheid voor je om de beroepsopleiding tot advocaat bij ze te volgen. Je bent dan de komende drie jaar advocaat stagiair, maar zult wel al je eigen cliënten krijgen.

Gerelateerde berichten

Teamcohesie waarborgen bij hybride werken

Hybride werken betekent dat werknemers geen volle dagen meer op het hoofdkantoor spenderen, maar veel vanuit huis werken. Je kunt hybride werken zien...

Lees meer

Over ons

Ontwerpen, bouwen en verbouwen. Je leest er meer over op onze site. Dus check snel de verschillende blogs.

Contactgegevens

Via info @ xkwadraat.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden